Backup er ikke så vanskelig

Denne historien forhåpentligvis til inspirasjon for andre som ligger like langt etter. (Min G5 er fra 2003, og aldri tatt backup av før, med unntak av at jeg kopierte brukermappa mi over på en ekstern disk for ei stund sia.)

Min situasjon var: En nesten full 160 GB HD i G5-en, en ekstern LaCie Porsche 250 GB HD (FireWire), samt en iBook G4 med 60 GB HD. Alt skulle sikres, og helst slik at dersom originalen går ad undas, skulle det være mulig å starte fra backupen umiddelbart.

Jeg tenkte det ville være fint å kunne bruke den gamle 160 GB-er’n fortsatt, så jeg ville kjøpe et eksternt kabinett til den.

Gjennomføringsplan:

  • klone gammel 160 GB HD over til ny 250 GB HD
  • dele ny 500 GB HD i to partisjoner
  • ta backup av begge 250 GB-er’ne til hver sin partisjon av 500 GB-er’n
  • ta backup av iBook til den nå eksterne 160 GB-er’n

Maskinvarehandleliste:

  • større HD i G5-en – 250 GB – kr 550
  • backup av intern 250 GB og ekstern 250 GB – 500 GB – kr 832
  • eksternt kabinett – kr 417

Totalt: kr 1799, hvorav 360 er mva som jeg får igjen siden jeg kjøper det på enkeltpersonsforetaket mitt.

Prisene kommer fra Datakjeden i Møllergata i Oslo (rett ved Stortorget). Jeg kunne ha bestilt på nettet, men jeg sjekka priser og hadde spart ca. 150 kroner, og da uten å regne med porto og ekspedisjonsgebyr. Jeg betaler heller noen kroner ekstra og får ting gjort mens initiativet er der!

Kabinettet var av type USB, noe som betyr at en ikke kan starte opp maskinen fra den. Jeg fant rett og slett ikke FW-kabinetter til SATA-disker. Men jeg godtok at jeg ikke nødvendigvis kan få iBook-en tilbake umiddelbart, da den ikke er kritisk for meg på noen måte. Det jeg eventuelt gjør på den maskinen synker jeg uansett til en USB-minnepinne likevel – med Synk Standard og Do Something When. Sistnevnte kjører Synk når minnepinnen plugges i, og for å mate minnepinnen ut kjører jeg et AppleScript som kjører Synk før utmatingen skjer. (AppleScriptet kjøres forresten via LaunchBar)

Klone gammel 160 GB HD over til ny 250 GB HD

Som backup-program på begge maskinene brukes SuperDuper (heretter kalt SD), som er superenkelt og tydelig på hva det gjør, og vel verdt de USD 35 (ca. NOK 200) det koster.

Jeg installerte den nye 250 GB-er’n på den ledige plassen i G5-en, og måtte deretter sørge for å overføre alt fra gammel til ny HD. Det gjorde jeg ved å bruke SD fra iBook-en: Jeg startet G5-en i FireWire target disk-modus ved å holde inne T-tasten ved omstart. Da fungerer maskinen som en ekstern FW-disk, det vil si at hvis man kobler den sammen med en annen maskin med en FW-kabel, dukker HD-ene i maskinen opp på skrivebordet til den andre maskinen (iBook-en i mitt tilfelle).

Aller først da jeg gjorde dette fikk jeg beskjed om at den nye disken ikke kunne brukes, og fikk tilbud om å bruke Disk Utility til å fikse saken, så det gjorde jeg. Den ble formattert til en “Mac OS Extended (Journaled)” HD, slik som alle andre HD-er jeg bruker.

SuperDuper er som sagt kjempelett å bruke, og programmet er nesten overtydelig på hva det sier om hva det kommer til å gjøre. Men dette er selvsagt utelukkende positivt – man har ikke lyst til å gjøre feil i slike situasjoner!

Men å klone 145 GB (som sagt, disken var nesten full!) med en iBook via en FW-kabel tar sin tid – nærmere bestemt omtrent ti timer – så den fikk stå og kose seg over natta. Følgende backup-er av samme disk vil gå mye raskere takket være SDs “Smart Update”-funksjon, som bare gjør det som er forskjellig fra sist backup.

Dele ny 500 GB HD i to partisjoner

Neste ettermiddag kunne jeg altså ta ut den gamle disken og flytte den nye over til den gamles plass. Sistnevnte ble installert i sitt nye eksterne kabinett.

Selve partisjoneringen av backup-harddisken var fort gjort, også dette ved hjelp av Disk Utility. Den ble selvsagt da delt i to like deler på 250 GB hver. Jeg kalte dem det samme som originaldiskene som skal tas backup av heter, men med “Backup” på slutten.

Ta backup av begge 250 GB-er’ne til hver sin partisjon av 500 GB-er’n

SuperDuper ble satt i gang med full backup av først den nye interne systemdisken, noe som denne gangen gikk på et par timer siden det nå var snakk om overføring mellom to interne harddisker i en mye kraftigere maskin.

Deretter satte jeg SD til å ta backup av systemdisken hver natt kl. 04:05, samt å sette maskinen i dvale når den er ferdig. I tillegg ba jeg Mac-en, via “Energy Saver Preference Pane”, om å våkne opp hver natt kl. 04:00. Voila – automatisk, full og bootbar backup hver natt!

Ta backup av iBook til den nå eksterne 160 GB-er’n

SD klonet også iBookens HD over til den “nye gamle” eksterne, etter at denne var delt inn i en 60 GB og en 100 GB partisjon, slik at jeg kan bruke den ekstra plassen til andre ting dersom jeg trenger det.

Sjelefred – i alle fall delvis

Så nå er alt sikkerhetskopiert og dermed ganske godt vernet mot harddisk-feil, -kræsj eller lignende. Det jeg mangler er sikkerhetskopi “off-site”, eller beskyttelse av dataene mine mot brann, tyveri og denslags. En gang i blant tror jeg at jeg skal brenne hjemmemappene mine på DVD og ta dem med på jobben …

Det krevde litt innsats, men ikke avskrekkende. Og nå er mine bilder, musikk, dokumenter og andre uerstattelige bits og bytes mye sikrere enn de har vært på årevis!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *