Yak-barbering

Når man driver med data, og spesielt når det gjelder programmering, kommer man før eller siden i en situasjon hvor man bedriver yak-barbering.

Uttrykket, som jeg har fått bruk for mang en gang, husker jeg ikke hvor på nettet jeg fant første gang. Men jeg fant et fint eksempel som viser hvordan man kan ende opp med å barbere en yak når man egentlig hadde tenkt å vaske bilen. (Samme blogger kom senere med en oppklaring som viser hvor uttrykket egentlig stammer fra.)

Min versjon av yak-barbering

Jeg har tenkt å lære meg ActionScript 3 (eller Flash-programmering om du vil), og har tenkt å gjøre dette på iBook-en min på toget til og fra jobb.

Akkurat nå sitter jeg og venter på at Linotype FontExplorerX skal bli ferdig og laste ned og installere nyeste versjon, slik at jeg kan installere skrifttypen Deja Vu slik at jeg kan få iTerm til å se ut som jeg vil. Og iTerm lastet jeg ned fordi den er nødvending for å få TextMate til å kompilere ActionScript 3 med flex compiler shell, som jeg også nettopp har lastet ned og installert. Og fcsh trenger jeg fordi det visttnok er mye raskere til å kompilere AS3-kode enn standard-kommandolinjekompilatoren.

Ulike typer yak-barbering

I definisjonen fra sjargong-leksikonet defineres yak-barbering som “en tilsynelatende meningsløs aktivitet som egentlig er nødvendig”. Dette er slik jeg oftest bruker uttrykket.

Men i min omtalte situasjon er det jo egentlig ikke nødvendig å laste ned en alternativ skrifttype til iTerm. Og det er heller ikke nødvendig å bruke fcsh. Det hadde sikkert gått fint uten, bare noen sekunder treigere hver gang det skal kompileres.

For å jobbe effektivt er det av og til nødvendig å ta et skritt tilbake og se på det store bildet, og vurdere hva som er godt nok i forhold til å få den egentlige jobben gjort. Dette er noe jeg burde være flinkere til, men samtidig er og blir jeg en “arbeidssituasjonsestetiker”. Jeg trives mye bedre når arbeidsmiljøet mitt ikke irriterer meg. Det er nok derfor jeg er Mac-entusiast.

Og da får jeg lyst til å nevne et annet uttrykk jeg nettopp har lært meg, og som jeg og mange andre har godt av å bli minnet på av og til:

The perfect is the enemy of the good. – Voltaire

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *